10 Eylül 2011 Cumartesi

MILANO-COMO-GARDA 2011

MİLANO - BİSİKLET ve LEYLA GENCER !!
Milano Şehir merkezine yaklaştıkça Milano Belediyesinin sarı bisikletleri ile karşılaşmaya başladık. Sorup soruşturunca öğrendik ki ;

Belediyenin şehirdeki araç trafiğini azaltmak için uyguladığı güzel bir sistem var. Şehrin çoğu yerinde kilitli bisikletler var. Belli bir depozito ödeyip bisikleti kilitli olan yerden alıyorsunuz, kullanıyorsunuz işiniz bittiğinde yine belediyeye ait olan bisiklet otoparkına bırakıyor ve depozitonuzu geri alıyorsunuz. Güzel olan yanı kullandığınız bisikleti illa aldığınız noktaya bırakmak zorunda değilsiniz.
Çok güzel bir sistemmiş bunu İzmir' de de belediyeye örnek göstererek önermeli diye konuştuk.. ve geçen akşam Bostanlı sahile indiğimde Yasemin Cafe nin yanında turuncu seleli 10-15 bisiklet gördüm., baktım Büyükşehir Belediyesinin afişi " bisiklet + kask bizden gezmesi sizden " yazıyor :))
Türkiye nin İstanbul u gibi bir şehir Milano. Zaten ekonominin kalbi olan otomotiv ve sanayinin yoğun olduğu , kuzey İtalya nın zengin şehri, büyük bulvarları, mağazaları şehir merkezindeki büyük otelleri ile tam bir metropol. Floransa , Roma gibi tarih ve sanat sokaklarda hayatın içine kaynamamış; her ne kadar 800 -1000 yıllık opera/ tiyatro binası La Scala yada ihtişamı ile dünyanın 3. en büyük katedrali olan Duamo bu şehirde olsada buranın daha çok modern bir şehir havası var. ( aynı havayı Genevo 'da, Ferrari meydanından 20 Eylül caddesine yürürkende hissetmiştim. Bu iki şehri İstanbul 'a benzettim daha çok )
Duamo di Milano, Gotik tarz ile beyaz mermerden inşa edilmiş ve tepesi heykeller ile dolu. Bu heykeller uzaktan biblo gibi görünüyor ama herbiri dev boyutunda ....

Duamo Di Milano
Karşısında büyük, cam tavanlı , Milano moda günleri ile ilgili haberlerde hep gördüğümüz, dünyanın ilk alışveriş merkezi Galeria Vittorio Emanuelle. Bu alışveriş merkezinin dört çıkışı var, Scala meydanı ve Duamo meydanının arasında büyük bir haç gibi. Dünyanın ünlü, pahalı markalarının gösterişli mağazalarını burada bir arada görebilirsiniz.Prada, Gucci, LV ve benzerleri....

LA SCALA :
Dünyanın en önemli en tanınan opera - tiyatro binası La Scala 1778 ! yılında açılmış !! , Duamo meydanının hemen arkasındaki la scala meydanının karşısında ( Piazza della Scala ) dünyanın bu önemli opera binasında sahne almak için bir çok opera sanatçısı , yıllarca çalışıyor , hayal kuruyor, sıra bekliyor...
ve bir Türk soprano : Leyla Gencer burada sahneye çıkıyor ve sahneye çıktığında Ankara Devlet Operası Sanatçısı ünvanı ile çıkıyor!... Ankara Devlet Operasında görevine son verildikten sonrada Milano da yaşamını sürdürüyor ve La Scala da sanat yönetmenliği yapıyor... 2008 yılında Milano da vefat ediyor, Milano da La Scala da büyük bir tören ile uğurlanıyor, krematoryumda yakılarak, vasiyeti üzerine külleri İstanbul a getirilip boğaza dökülüyor ... ama Türkiye de Kültür Bakanlığı 'ndan hiçbir devlet büyüğü bu törene katılmıyor !!!
* Yaşar Kemal in TENEKE adlı eseri 2007 yılında La Scala da sergilenmiş. Ve ölümünden 1 yıl önce Leyla Gencer de Yaşar Kemal ile şeref locasından bu operayı izleyenler arasındaymış.

MİLANO 'DA ;
1 - hem gündüz hem gece Duamo meydanını gören cafelerden birinde mutlaka oturun.
2 - Risottoyu birde Milano da deneyin !

COMO :
Alplerin dibinde, İsviçre sınırında ipekçilik meşhur, bu bölgede sanayi yok ! yalnızca göl turizmi yapılmakta.
Gölün etrafında ağaçların içinde tek tük binalardan oluşan Como Gölünü tekne kiralayıp tekne ile gezdik. yaklaşık 45 dakikalık tur için kişi başı : 10 € ödedik ( toplamda 40 kişiydik )
Göl manzarasını ve çevresini gezmenin bir diğer yoluda füniküler teleferik benzeri bir araç ancak manzarayı görebilmeniz için çıkarken en arkada, aşağı inerkende en önde olmalısınız ki, manzarayı rahat seyredebilin ! Biz tekne ile dolaşmayı tercih ettik.
Kasaba çok sakin çok temiz. Gölün çevresi ağaçlar ile kaplı ve özenli yapılmış, aralıklı evler bu güzel manzarayı bozmuyor.  Ve yeni bina inşaatı hiç yok yani anladımki İtalyanlar betondan tek tip yazlık site yapmayı akıl edememişler :)))

Bu arada dönüş yolunda küçük meydanlardan birinde 1800 lü yıllarda ilk pili bulan Alessandra Volta un heykelini gördüm. Kendisinin İtalyan olduğunu bilmiyordum. Como luymuş !

GARDA - SIRMIONE :
Sirmione kasabası Garda Gölünün üzerine doğru uzanmış, çok şirin bir kasaba, tam bir sayfiye yeri. İtalya denizler ile çevrili olmasına rağmen göl tatilinide çok tercih ediyor görünüyorlar ! Gerçi Garda da kıyıdan bakıldığında karşı kıyılar görünmüyor , sanki açık deniz izlenimi veriyor o kadar büyük.
Her yer kamp alanları, oteller ile dolu. Sirmione, kalesi eski taş binaları olan dar sokakları dondurmacılar ile dolu. Gitmek için nemin çok yüksek olduğu ağustos ayını seçerseniz ( bizim gibi ) ve mayonuz yanınızda değilse, taş bir kafenin gölgesinde oturup; buzlu limonata içmek yada dondurma yemek en iyisi.

Diğer şehirlerinde gördüğüm gibi burada da küçük dükkanlarda ; plastik bardak içinde dilimlenmiş meyve satılıyor. Bardağı 3 € ve bir plastik bardağa max. dört üçgen dilim karpuz sığıyor. Bu meyve bardağını iki dilim karpuz, bir dilim kavun ,bir dilim kivi ve iki tane üzüm şeklinde de hazırlayıp satıyorlar. Venedik dışında hiçbir yerde 3 € dan ucuza görmedim, orada da 2 € !!!

VERONA :

@Verona
Shakespeare 'in Romeo ve Juliet 'ine konu olan Juliet 'in evininde bulunduğu, meydanında antik Roma zamanında yapılmış  Arena sı olan küçük bir şehir. Arena daki bu amfi tiyatroda tiyatro ve opera festivalleri düzenleniyormuş. Arena nın önünde büyük bir park ve meydan var. Meydana bakan güzel restaurantlar sıralı. Bunların içinde self servis kendi menünüzü oluşturabileceğiniz restaurantlarda var. Kişi başı 10 € ya birası ve tatlısı ile tam bir menü oluşturabilirsiniz.
*Milano 'da ve birkaç şehirlerarası yolculuk sırasında bazı dinlenme tesislerinde AutoGrill adında self servis hizmet veren restaurant zinciri var. Bir iki seferinde şehirlerarsı giderken buradan yemek yedik ve çok memnun kaldık, denk gelirseniz deneyebilirsiniz. Çeşidi çok ve klasik italyan yemeğine dair her çeşit var.Ve ekonomik. İtalya da masaya oturup siparişinizi verdiğiniz anda, seçtiğiniz yemekler harici ve % 10 tip harici kişi başı 1,5 € servis açma / masa işgal ücreti hesabınıza ekleniyor unutmayın !! ( AutoGrill lerde böyle bir uygulama yok. )