8 Ağustos 2011 Pazartesi

Bozcaada 2010

Bozcaada çok uzun zamandır merak ettiğim gitmek istediğim adalardan biriydi. Aslında arabayla İzmir den çıkıp gitmekti niyetimiz ama bayram yoğunluğu biraz gözümüzü korkuttu, ilk sefer gidiş için tur daha rahat olur diye düşünmüştük ki; doğru düşünmüşüz : bayramdan dolayı çok kalabalıktı ve rezervasyon yaptırdığı halde feribota binmek için saatlerce Geyikli İskelesinde bekleyenler vardı. Onları görünce ,tur seçimi doğru karar dedik. Şansımıza da herhangibir aksilik yaşamadık. Rehberimizde Çanakkaleli işini seven biriydi, keyifli bir tatil geçirdik.
Geyikli İskelesinden feribota bindik, muazzam bir kalabalık vardı, mülteci gemisi gibiydi :)
Gemiden indikten sonra ilk önce limandaki eski kale yi gezdik. Yorulmamıza rağmen rüzgardan güç alıp başladık dar sokaklardan adanın tepesine doğru yürümeye.
Her sokak başında , her evin köşesinde durup bakınca deniz ve ada manzarası, sokaklardan geçerek gelen rüzgarla birlikte deniz kokusu hep yanınızda... eski evler, kapı önündeki rengarenk çiçekler, tahta sandalyeler, kaldırımlarda , basamaklarda oturan sohbet eden insanlar aslında İzmir den giden biri için çok yabancı değil. Tipik bir ege kasabası.
Adada kilise ve eski kaleyi mutlaka gezin. Ada, rum ve türk mahallesi diye ikiye ayrılıyor. Rum mahallesinde sokaklar evler daha güzel. Çok fazla ev pasiyon var , bunlardan Kale pansiyon güzel. Rengigül konukevi; pansiyon aynı zamanda sanat galerisi orada kalınmasa bile girilip gezilebilir çok güzel.
Bozcaada sokaklarında dolaşırken kapı önü çiçeklerinden bir kare :)
 Adada şarapçılık meşhur olduğu için çok fazla tadım evi ve satış mağazası var. Bunlardan Reşit Soley Corvus şarapları en meşhuru. Talay, Çamlıbağ ve Ataol aile şarapçılarının da tadım dükkanları var.
Corvus şaraplarının mağazası
 Biz Eylül ayında gitmemize rağmen tarihini denk getiremedik, ama eylül ayında gidilecekse bağbozumu yada haziran ayında tadım festivali yapıldığı tarihlerde gitmek daha keyifli olabilir ( tadım festivali daha eğlenceli oluyormuş )
Ayrıca temmuz ayında da Ayazma Panayırı düzenleniyormuş. Panayırın yapıldığı Göztepe ayrıca adanın en yüksek tepesi manzası çok güzel, panayır Rum Ortodoks cemaati tarafından düzenleniyormuş ve dünyanın çeşitli yerlerinden rumlar katılıyormuş.

KISA KISA ...

* Çiçek Fırının un kurabiyesi, dereotlu mısır ekmeği güzel. Un kurabiyesini mutlaka deneyin
* Gülerada ve Salto reçelleri meşhur. Biz Salto dan adada meşhur olan domates reçelinden aldık. Cumhuriyet meydanının hemen arkasında küçük bir dükkan , adanın yerlisi rum asıllı Simyon Salto ve eşi duruyorlar dükkanda.
*Türk mahallesinde " Cafe at Lisa 's " önünden geçerken renkli dekoru ile dikkat çekiyor. Sahibi Lisa Avusturalyadan gelip 90 lı yıllarda yerleşmiş adaya ve adanın ilk ve tek gazetesi olan Adapostasını çıkartıyor. Biz sadece kahve içtik ama yemek ve tatlı menüsüde meşhurmuş.
*Ada balıkçılarla dolu,Simyon, Koreli ve Tenedos en meşhurları ve en pahalıları :) Tenedos un meşhurluğu aşçısının meşhurluğundan geliyor sanırım. İstanbul daki Lebnon un aşçısı imiş.( İstanbul da Lebnon a da gitmişliğimiz yok ama Issız Adam filmini izledik :) film ile ünlenen restaurant ! )
* Yüzmek için ayazma plajı en çok bilinen paljı ve sürekli minübüs mevcut. Ulaşımı kolay olduğu için çok kalabalık. Plaj ince kum ve etrafında yanyana öğle yemeklerinizi yiyebileceğiniz küçük restaurantlar var.
Biraz daha kendi halinde olan Akvaryum koyu var mermer burnunda. Burda sosyal tesis yok ( bence daha güzel ) ulaşım için kendi arabanız ile gidiyorsunuz. Dalıp gözlükle bakmayı sevenler için adanın çoğu koyu gibi burasıda uygun. Denizin temiz ama soğuk olduğunu söylemeye gerek varmı bilmem.

**
Yerel Lezzetler Festivali- Haziranın ilk haftasonu
Şarap Tadım Günleri – Haziranın son haftasonu
Yelken Yarışları –Temmuzun 2. haftasonu
Ayazma Panayırı – 26 Temmuz
Ozanın Günü – Ağustosun ilk haftasonu
Yunatçılar Yıldönümü Kutlaması- Ağustos ortası
Bağbozumu Festivali – Eylülün ilk haftasonu

Bozcaada güzel, ama galiba ben daha gitmeden kafamda çok kurmuşum . O yüzden gittiğimde çok bir süpriz ile karşılaşmadım. Belkide popüler ve kalabalık olması, çoğu esnafın yerli yabancı turiste doymuş olması, sihrini bozmuş biraz.  Unutulduğu bir anını yakalayıp gitmek lazım belkide ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder