8 Şubat 2012 Çarşamba

EVDE İTALYAN YEMEKLERİ !!

Evde temalı yemekler yapma etkinliğimiz , İtalya'dan gelirken aldığımız ve aldıktan sonra biz bunların içini nasıl dolduracağız diyerek büyüklüğünü sonradan farkettiğimiz, " i lumaconi giganti " yani bizdeki mantı makarnanın avuç için kadar büyük olan çeşidini !!! nihayet yapma cesaretini göstermemiz ile devam ediyor...
İtalyan menümüz:
Giriş ( anti pasta) : tortilla ekmeğinden yapılmış pizza dilimlerimiz*
salata ve peynir tabağı
Ana yemek            : i lumaconi giganti *
Aslı ile Alp in getirdiği İtalyan kırmızı şarabımız

Öncelikle ana yemeğimiz olan makarnanın tarifini vereceğim;

Gerekli malzemeler:
25 adet makarna için 300 gr kıyma
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
ve dilediğiniz baharatlar..

makarnaları , tuz ve 1 kaç damla zeytinyağı damlattığımız bol suda haşlıyoruz. Yaklaşık 10 dakika . Kıymayı iyice kavuruyoruz içine tuz , karabiber ve kırmızı toz biber serpip karıştırıyoruz. Rondodan geçirdiğimiz soğanı ekliyoruz, salça ve  az zeytinyağ ilave edip karıştırıyoruz.Yarım bardak su ile kısık ateşte kaynatıyoruz.( birnevi bolonez sos yapar gibi )
Haşlanan makarnaları süzüyoruz , soğuk sudan geçirmeden borcama diziyoruz.


Ele alınacak kadar soğuduktan sonra , küçük kaşık yardımı ile makarnalarımızı dolduruyoruz.
İçleri dolan makarnaları tekrar tepsiye diziyoruz. Doldurduğumuz her makarnanın ağzını çeyrek dilim  cherry domatesler ile kapatıyoruz. İçlerine su girmemesine dikkat ederek yarılarına kadar salçalı ve kekikli su dolduruyoruz ve 5-6 dakika da fırında pişiriyoruz.
Fırına borcamı koyarken üzerini folyo ile kapattım ki, makarnaların üstü kurumasın hatta yanmasın!!

Çıkarınca (kişi başı 5 er adet yeterli oldu bize) tabaklara alıyor üzerine rendelediğimiz tulum yada eski kaşar peynirini serpip ,az karabiber ile afiyetle yiyoruz :))

Önden atıştırmalık olarak yaptığımız pizza dilimleri için gerekli malzemeler :
2 adet tortilla ekmeği
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 adet cherry domates
3 yaprak roka
sızma zetinyağı
karabiber
kekik
peynir ( sevdiğiniz her çeşidi olur )

Totilladan yapılan bu lavaş pizzalar özellikle piştikten sonra zor kesildiği için hazırlamaya başlamadan 2 tortillayıda 4'e bölüyor ve 8 adet dilim elde ediyoruz.
Bir kasede dövdüğümüz 1 diş sarımsak , salça, kekik zeytinyağ ve karabiberi karıştıralım.10 dakika kadar bekletelim. Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve dilimleri yerleştirelim. Bir fırça yardımı ile sosu dilimlere bol bol sürelim , sonra üzerine rokaları ve domatesleri 2 yada 4'e bölüp yerleştirelim en son olarakda peynir serpip 5-6 dk. peynirler eriyince çıkaralım. Ekmekler ince olduğu için hemen kuruyabilir...

*Aynı işlemleri bayatlayan ekmek dilimlerine uyguladığımızda da yine italyan anti pasta'sı; bruschetta yapmış oluruz. ( ama bruschetta da salça yerine doğranmış domates ve roka yerine ızgara sebzeler çok daha güzel olur )

Not : menumuzde birde mantarlı risotto vardı ama o hazır paket olduğu ve sadece suda kaynatıp lapa olmasını beklediğimiz için yazmadım.

Temalı yemeklerimiz devam edecek...bir sonraki planımız, uzakdoğu mutfağından noodle yada
süper üçlü !! pastırmalı kuru fasulye + pilav + turşu yapmak.
04.02.2012
Bu arada Alp ve Aslı ya teşekkürler... çünkü daha önce pratiğini yapmadığım deneysel yemek çalışmalarımda bana destek oluyorlar :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder