29 Kasım 2011 Salı

NAPOLI - POMPEI 2011

NAPOLI - " İtalya bir yana Napoli bir yana " derlermişş...

Güneyde yer alan Napoli, İtalyan pizzasının ve Napoliten şarkıların vatanı. Dar sokakları, uzun sahilinde restaurant ve kafeleri ile tipik bir akdeniz şehri. Kuzeyindeki şehirlerini görünce biraz İtalya'nın pasaklı çocuğu gibi. Kuzey gibi aristokratik değil, ama pasaport ve paralarınızı sağlama aldığınızdan eminseniz keyif alarak gezeceğiniz bir şehir.


Tabi İspanyol mahallelerine girmemek şartı ile :)) Hırsızlığın kitabının yazıldığı bu şehirde ! yan kesiciler bolmuş ve bol oldukları gibide çok ustaymışlar.. Biz Napoliye ayak bastığımızda şehre gitmeden önce ilk olarak sevgili rehberimiz Faik Bey'in bize verdiği tüyolar sayesinde " yan kesilmeden " Napoli ve İtalya gezimizi tamamladık ! :
* Paralardan çok pasaport önemli, eğer tur ile geziyorsanız pasaportunuzu otelde bırakabilirsiniz yada pasaport / para çantası olarak satılan ince ,hafif boyna asılan çantalardan edinin ve giysilerinizin içinde kalacak şekilde boynunuza takın ! ( biz yolculuğa çıkmadan önce internetten almıştık, sonra daha ucuz ve kullanışlısını Watsons mağazasında gördük birde oradan aldık )
* Günlük harcayacağınızı öngördüğünüz paraları sağlam ceplerinize alın onun dışındaki paralarınızı pasaportunuz ile birlikte içinizdeki çantada yada iç çamaşırlarınızda saklayın.
* Eşiniz ve çocuklarınız ile çıktıysanız mutlaka paraları paylaşın ! paralar tek bir kişinin üzerinde olmasın riski dağıtın !
Bu tip tedbirler sanırım bir tek İtalya için değil, kalabalık, turistik olan bütün ülkelerde İspanya vs. için de geçerli..
Napolilik bir terim olmuş, çalışmadan yada az çalışarak para kazanan ve bu konuda kafa yoran insanlar... şehirde dolaşırken bu izleri görüyorsunuz ; trafikteki arabalar çarpık, koli bantı ile tutturulmuş aynaları ile dolaşıyorlar ve çoğu jantsız. Arabalar jantsız ama yol kenarında yerlere yığılmış jant kapağı satıyorlar. Gece arabanızdan çalınan jantları sabah para verip yol kenarından alıyorsunuz yani :) ufak kazalarda kişiler expertizler ile anlaşıyormuş, sigortadan paralarını alıyorlar ama arabalarını yaptırmıyorlar !!
Mafyanın çok güçlü olduğu şehirde, halk 3 yıl çöpler ile yaşamış, çünkü mafya ihalenin başkasına verilmesini istememiş. Güney İtalya'da daha çok da Sicilya'da olan Mafya , kelime anlamı olarak topraksız köylü demek. İlk başlarda topraksız köylülerin ağalara başkaldırması amacı ile örgütlenmesi imiş. Daha sonraları Sicilya'da suç örgütü olarak ortaya çıkıyorlar ve güçlenerek günümüze kadar geliyorlar .
Devletin mücadelesi çok zor , mafya ile mücadele eden  iki savcı olmuş İtalya tarihinde , birisi yıllarca ailesinden ayrı yaşadığı, saklandığı halde 6 adet zırhlı araç ile bir viyadükten geçerken yolun havaya uçurulması sonucu ölüyor!
Sicilya'da hiçbir sigorta şirketi , sigortacı yokmuş !Haraç vermek zorunlu ya haraç veriyorsun yada en son kapının önüne gazeteye sarılı kokmuş balık bırakılıyor ! bu vasiyetini yaz demek :))
Çocuk daha doğduğunda Mafya Babası seçiliyor ve nüfusa kaydedilmiyor, okula gönderilmiyor, ehliyeti yok, fotografı yok, malikaneden dışarı çıkmıyor ...
İşte Napoliyi dolaşırken mafya ile ilgili bilgi ve kültürümüzüde artırdık :))
En ucuz buzlu limonatayı ve büfeden alınan en ucuz suyu Napolide içtik :
Limonata plastik bardakta ve ayakta : 1,5 €
Küçük su natural ( gazsız ) : 0,80 €
Külahta dondurma : 2,5 €
( kavunlusu benim favorim ama seçerken zorlanılanacak kadar çok çeşit var dondurmada )
CASA INFANTE  *ortigiani del gelato !
Napolide oraya özgü yiyebileceğiniz Stogliatella , içi beyaz kremalı kruvasan tarzı bir tatlı. ( bizdeki torpilin daha yumuşak daha küçük versiyonuna benzettim ben ) birde  " baba " tatlısı revaniye benzeyen içi romlu oldukça tatlı* bir tatlı :)

POMPEI
Pompeii

Napoli den dönüşte , dünyanın en iyi korunmuş antik kenti Pompei ye doğru gidiyoruz.
( Bu arada Napolide 10 yıldır bitmemiş metro inşaatının yanından geçiyoruz. Burda rehberimiz hemen anlatmaya başlıyor, İtalya'da tarihi yerlerde inşaat 1000 yıl önce bitirilmiş... Ve şehirde yapılan inşaatlarda mutlaka arkeolog bulundurma zorunluluğu var. Napoli metrosununda 10 yıldır bitmemesinin sebebi, inşaat kazıları sırasında tarihi eserlerin çıkması, böyle olunca metro kazısı bitiriliyor ve arkeolojik kazılar başlıyor. Arkeologların çalışmaları bittiğinde metro inşaatı devam edecekmiş.! )
Napoli deki Vezüv yanardağı, M.S. 79 yılında patlıyor ve 1375 metre olan yüksekliği 1100 metreye düşüyor ve kentte zaman duruyor. Bütün şehir ve canlılar lavların altında kalıyor. Lavların altında kalan canlıların bıraktığı boşluğabeton enjekte ediyorlar yani bir nevi kalıpları çıkıyor. Ve sanki göründüğünde taşlaşmış vücutlar gibi duruyor ama öyler değil tabiki..
Antik kentin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri de ; o dönemdeki genelevlerin bulunduğu bölümler. Liman kenti olan pompeiiye denizciler genelevlere gelirmiş ve yollarını bulabilmeleri için sokak duvarlarına yapılmış penis şeklinde kabartmalar var. Çok küçük odalar ve dar taş yataklar, birde duvarlarda günümüze kadar kalmış farklı pozisyonların resmedildiği duvar resimleri mevcut. Roma İmaratorluğu döneminde en zengin kentlerden birisiymiş Pompeii. Aristokratlar eğlenceye çok düşkün yaşarlarmış. Ve bu sebepten bazı dar görüşlüler, bu doğal felaketin, tanrı tarafından bu bölgede olduğunu savunuyormuş...
Antik kentin inişinde otobüslerin beklediği büyük alanda hediyelik eşya satan dükkanlar ve kafeler var. Bu kafelerin önünde limonla dolu sepetler gözünüze hemen çarpıyor. Neredeyse kavun büyüklüğündeki limonlar, İtalya nın meşhur ve her yerde satılan likörü limoncello nun yapıldığı limonlar !! Türkiye'ye gelirken getirmek için çoğu kişi Napoli'den yada İtalya'daki diğer şehirlerden limoncello aldılar ama bir öneri; free shoplarda daha ucuz 10 € . Ayrıca tatiliniz boyunca bavulda yük etmenize gerek yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder