12 Mart 2015 Perşembe

Van Gogh Museum - Stedelijk Museum - Rijkmuseum

Müze, Müze, Müze !!!

2. gün planımız müze meydanındaki ( museum plein ) Vang Gogh müzesinden başlamak ve bütün günümüzü o bölgede tamamlamaktı ve öylede oldu. Rembrant 'tan bindiğimiz tramvay ile 5 dakikada meydanın oradaydık. Aslında yürüyerekte 15-20 dakikada gelinebilecek bir mesafeydi, ancak hem havanın soğuk olması hemde gezilecek çok müze olması ve tabiki 72 saat free hakkımız olan kartımız :) nedeni ile tramvayı tercih ettik. Tramvaydan indiğimizde herkesin harfleri arasında fotoğraf çektirdiği i amsterdam yazısını göreceksiniz.( bknz: aşağıda :))Arkasında sanat ve tarihe adanmış Hollanda 'nın ulusal müzesi Rijkmuseum, ortada büyük bir park, buz pisti, bir kaç kafe ve yürüyüş yolunun sonunda Van Gogh müzesi ve hemen yanında da modern sanat ve tasarım müzesi olan Stedelijk var.

Turla gitmemiş olmamız, şubat soğuğunda gitmiş olmamız müzelerde kuyruk beklemememize ve rahat gezmemize neden oldu, güzel oldu!

İlk önce benim çok istediğim, parlak renkleri kalın fırça darbeleri ile yapılmış resimlerini çok sevdiğim Van Gogh 'un müzesine gittik. Kartımızı gösterdik, ücretsiz biletimizi aldık.

İçeri girince ilk önce daha sonra gittiğimiz bütün müzelerde yaptığımız gibi mont ve çantalarımızı bıraktık, ve rahat rahat dolaştık. 27 yaşında resim yapmaya başlayan ve 37 yaşında ölen Van Gogh 'un tabloları, çizimleri, kardeşi Theo ve yakın arkadaşları ile yazıştığı mektupları müzede bulunmakta. Kendi eserleri dışında , yakın arkadaşlarının eserlerinden örnekler mevcut. Çok keyif alarak gezdiğim bir müze oldu. Müzenin alt katında oturup bir şeyler içip, yiyebileceğiniz bir kafesi ( daha acıkmadığım için içmediğim ama mis gözüken soğan çorbası hala aklımda kaldı - 3 € ) ve mağazası var. Bütün müzelerin içinde alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya vs. satan shopları var. Ve bazı şeyler, sokak pazarlarından daha ucuz olabiliyor. Biz ilk alış verişimizi Van Gogh müzesinden kızımız Nehir 'e boya kalemi, puzzle, beslenme çantası alarak yapmış olduk.

Sabah ilk enerjimizle yaklaşık 2 saat Van Gogh müzesini gezmişiz. Çıkınca tam karşıdaki Modern sanat ve tasarım müzesi Stedelijk e girdik. Tabi yine kartımızı gösterip ücretsiz :)
Modern resim, heykel ve tasarımlarımların olduğu, değişik objeler ile karşılaşabileceğiniz bu müzede 20 ve 21. yüzyıl sanatçıları, Kandisky, Van Gogh gibi meşhur ressamların da eserleri mevcut.
Çıktığımızda ruhumuz resimle doymuş :)) ama artık karnımız acıkmış olduğundan kısa bir yemek molası ...
Her yerde waffle 4 € ve kağıt külahta üstüne bolca mayonez konulmuş patates kızartması min. 2,5 € görmek mümkün 
Öğle sonrasına Rijkmuseum 'u bırakmak doğru bir karar olmadı, yorulmuştuk ve içeri girince anladık ki müze gerçekten çok büyük ve çok güzel bir daha Amsterdam' a gelmek için bir neden; tekrar bu müzeyi gezmek olacak.
Hollanda Ulusal Müzesi: Rijkmuseum

Rijkmuseum giriş 17,5 € - i amsterdam kart ile 2,5 € iskontonuz oluyor,bir kişi 15 € . İçeride Hollanda tarihi ile ilgili resim, heykel,mobilya eşyası her şey görebilirsiniz. Yine alışveriş mağazasında benim gibi kırtasiye malzemelerini seviyorsanız, çok güzel objeler bulabilir, kendinizi kaybedebilirsiniz. Burada ve Van Gogh müzesinden farklı ebatlarda 7,5 € dan başlayan fiyatlarla posterler alabilirsiniz, kalın kartondan prizma kutularında rahatlıkla evinize kadar getirebilirsiniz.

Museum plein in tam karşısında Diamond Museum var, ancak biz gittiğimizde kapalıydı, kart ile orayada free girebilirsiniz. Pırlantanın tarihinin yapılışının anlatıldı, örneklerin olduğu bir müzeymiş ama biz gezemedik dediğim gibi.
Bir güne üç müze fazla olabilir, eğer müze gezmekten sanattan keyif alıyorsanız, programınızı yaparken bu bölgeyi 2 güne bölebilirsiniz. Biz 2 şer saatten hepsini rahat gezeriz dedik, gezdik ama sonlara doğru yorucu oldu. Şimdi program yapacak olsam Van Gogh ve Rijkmuseum aynı güne koymazdım. Her ikisi de sabah saat 10:00 da ilk girilecek müzeler olmalı bence.
Akşam üzeri olmuş ne yapsak bir yerlerde otursak derken, sağda solda Heneiken Experience tabelaları gördük elimizdeki haritaya baktık, yürüyelim yerini öğrenelim yarın geliriz derken, bu yorgunluğu Hollanda birası paklar dedik :)) Zaten gidilecekler listemizde vardı....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder